Οι εκδοτικοί οίκοι επενδύουν στα e-books!

Αρκετοί εκδοτικοί οίκοι επιχειρούν σήμερα ένα άνοιγμα προς το λεγόμενο ψηφιακό βιβλίο, το οποίο φαίνεται να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις βιβλίων παγκοσμίως.

Με την ταχύτατη ανάπτυξη και διάδοση του Διαδικτύου, η δυνατότητα αγοράς ενός e-book φαντάζει σήμερα πιο εύκολη από ποτέ και σε πολλές φορές ακόμα και συμφερότερη οικονομικά, καθώς ένα ψηφιακό βιβλίο δεν επιβαρύνεται στην τιμή του ως προς τα κόστη εκτύπωσης αλλά και διανομής. Αυτός είναι ο λόγος που τα e-books αποτελούν μόνα τους μία ξεχωριστή κατηγορία βιβλίων. Αν και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο πλήρους υποκατάστασης του τυπωμένου βιβλίου, εν τούτοις οι ψηφιακές εκδόσεις δεν στερούνται φαντασίας, ενώ αναπληρώνουν την ελλειψη της υλικής τους υπόστασης με την ευέλικτη μορφή που μπορεί να συνοδεύει τον αναγνώστη κυριολεκτικά παντού.

Επομένως, δεν είναι περίεργο που ακόμα και οι πλέον καταξιωμένοι εκδοτικοί οίκοι ασχολούνται εκτενώς με το κομμάτι αυτό. Το βέβαιο είναι πως τα e-books δεν έρχονται να συγκρουστούν με το παραδοσιακό βιβλίο, αλλά να προσδώσουν στη φύση του μία διαφορετική, σύγχρονη και πολυπρισματική διάσταση.

Από την έμπνευση στην… οθόνη

Για να δημιουργηθεί ένα e-book χρειάζεται να συνεργαστούν ο συγγραφέας με τον copywriter, που θα επιμεληθεί τυπογραφικά, ορθογραφικά και συντακτικά το κείμενο, αλλά και τον γραφίστα που θα προβεί στον τελικό σχεδιασμό της μορφής του βιβλίου -και πράγματι υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά e-books εκεί έξω που σε προσκαλούν να τα ξεφυλλίσεις.

Για τις ανάγκες ανάγνωσής τους χρειάστηκε να βελτιωθεί και μία ακόμα τεχνική ανάγκη. Αυτή της δημιουργίας ενός λογισμικού και μιας συσκευής κατάλληλης προς αυτόν το σκοπό. Κατά κοινή ομολογία η απλή μορφή σε pdf δεν παρέχει τη διαδραστικότητα που θέλει το e-book και για αυτόν τον λόγο οι εκδότες προσανατολίζονται σε άλλες μορφές, περισσότερο φιλικές προς τη φιλοσοφία του βιβλίου. Παράλληλα, η ανάπτυξη και κυκλοφορία των ειδικών προς αυτό το σκοπό ψηφιακών αναγνωστών (e-readers) θεωρείται θεμελιώδες συστατικό περαιτέρω διαδόσης της δημοτικότητας των e-books.