Βγαίνοντας από την εκδοτική κρίση…

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν φέρθηκαν ευγενικά στις εκδόσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί εκδοτικοί οίκοι να κλείσουν ή να περιορίσουν πολύ τα τιράζ τους προκειμένου να ανταποκριθούν στα υψηλά κόστη εκτύπωσης και κυκλοφορίας σε ένα κοινό που ιεραρχούσε πια βιοποριστικά τις ανάγκες του.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν βέβαια οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι είτε απορροφήθηκαν σε συνεργασίες με μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους ή περιορίστηκαν σε ανατυπώσεις. Λίγοι βέβαια βγήκαν και κερδισμένοι από τον μειωμένο ανταγωνισμό επενδύοντας στην έκδοση ή επανέκδοση αριστουργημάτων της εγχώριας και διεθνούς λογοτεχνίας, με στόχο ένα κέρδος χωρίς πειραματισμούς και ρίσκο.

Οι εκδοτικές ευκαιρίες που γεννήθηκαν μέσα από την κρίση

Μέσα λοιπόν στους περιορισμούς που δημιούργησε αυτή η κατάσταση, βρήκαν το γόνιμο έδαφος να προκριθούν πολύ πιο επιλεγμένες εκδόσεις, με αποτέλεσμα να αναδυθούν συγγραφείς που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν ίσες ευκαιρίες. Όλο και περισσότεροι νέοι συγγραφείς εμφανίστηκαν την τελευταία πενταετία, με τους περισσότερους να δοκιμάζουν για πρώτη φορά τη συγγραφική τους πένα. Κοντά σε αυτούς βέβαια και οι ήδη καταξιωμένοι πάνω στην εμπορικότητα των οποίων στηρίχτηκαν οι εκδοτικοί οίκοι για να καλύψουν νέα εκδοτικά αποτολμημένα.

Καθώς ο χρόνος περνά και η οικονομική σταθερότητα ενθαρρύνει και πάλι την εκδοτική πρωτοβουλία, ο χώρος του έντυπου βιβλίου αρχίζει να αναθερμαίνεται, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια στροφή του αναγνωστικού κοινού στο ψηφιακό βιβλίο και τις ηλεκτρονικές αγορές. Η παραδοσιακή μορφή πώλησης των βιβλίων από τις προθήκες του εκδοτικού οίκου και των βιβλιοπωλείων αυτή τη στιγμή βαδίζει χέρι χέρι με τις ψηφιακές αγορές και τα ηλεκτρονικά καλάθια, ενώ οι απαιτήσεις του κοινού για παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνωστικών events, δωρεάν προεπισκόπηση σελίδων του προς αγορά βιβλίου και, φυσικά, καλύτερες τιμές, περνούν τους εκδοτικούς οίκους σε μια ολοκληρωτικά διαφορετική εποχή. Και αυτό σημαίνει μονάχα κέρδη και για τις δυο πλευρές αφού το βιβλίο αποκτά μια πιο μοντέρνα διάσταση και ξαναβρίσκει τη θέση που του αξίζει είτε στις φυσικές είτε στις ψηφιακές βιβλιοθήκες των αναγνωστών.