Τι απαιτεί η αυτοέκδοση ενός βιβλίου;

Η ηλεκτρονική έκδοση ενός βιβλίου δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις από τη μεριά του συγγραφέα. Η διαδικασία ανεβάσματος (δημοσίευσης) του βιβλίου στην πλατφόρμα διαχείρισης των συγκεκριμένων αυτοεκδόσεων έχει απλοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συγγραφείς να ενθαρρύνονται σε αυτή τους την προσπάθεια. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το ηλεκτρονικό ανέβασμα του βιβλίου στην πλατφόρμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που αναβαθμίζουν σχεδιαστικά το βιβλίο τους, επιλέγοντας έναν copwriter για τη διόρθωση και επιμέλεια, αλλά και έναν γραφίστα που θα προσθέσει φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, και θα ολοκληρώσει τη σχεδίαση του βιβλίου βάσει των δημοφιλέστερων αναγνωστικών τάσεων και προτιμήσεων, όπως πχ. η μορφή epub.

Ο συγγραφέας σε ρόλο τυπογράφου

Παράλληλα με τη χρήση τέτοιων πλατφορμών υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα πραγματικής αυτοεκτύπωσης του βιβλίου, με τα κόστη εκτύπωσης, διανομής, και κυκλοφορίας, να επιβαρύνουν αποκλειστικά τον συγγραφέα ή κάποιον χορηγό του. Στην περίπτωση της μη ηλεκτρονικής διάθεσης του βιβλίου, ο συγγραφέας αναλαμβάνει να έρθει σε συνεννόηση με τα τυπογραφεία, να πάρει προσφορές και να ορίσει το τιράζ που επιθυμεί.

Υπάρχει ασφαλώς και η συνδυαστική δυνατότητα φυσικής και ηλεκτρονικής αυτοέκδοσης, την οποία τον τελευταίο καιρό προτιμούν όλο και περισσότεροι, γιατί αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τις πωλήσεις.

Εκτός από την έλλειψη πόρων και την ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στην έκδοση ενός βιβλίου από ένα μεγάλο οίκο, ένα σημαντικό ακόμα κίνητρο, που οδηγεί πολλούς συγγραφείς στην αυτοέκδοση, είναι και η απόρριψη του βιβλίου τους από τα αντίστοιχα τμήματα των εκδοτικών οίκων. Υπό αυτό το πρίσμα, η αυτοέκδοση ενισχύει την πολυφωνία των βιβλίων που κυκλοφορούν, υπερβαίνοντας έτσι το υποκειμενικό κριτήριο του εκάστοτε αξιολογητή που απορρίπτει ή εγκρίνει ένα προς έκδοση βιβλίο. Η φιλαναγνωσία, άλλωστε, αγαπά αυτήν την πληθωρικότητα που απελευθερώνει την έκφραση και τη σκέψη. Οι αυτοεκδόσεις αποσυσχετίζουν την κυκλοφορία του βιβλίου από την, κατά τ’ άλλα αναγκαία, ύπαρξη καλών δημὀσιων σχέσεων με τους εκδοτικούς οίκους που έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά.