Το παιδικό βιβλίο στην πρώτη γραμμή των εκδόσεων!

Το παιδικό βιβλίο στις μέρες μας γνωρίζει μια από τις καλύτερες εποχές του κι αυτό γιατί, παρά τη ρευστή οικονομική κατάσταση, όλο και διευρύνεται ένα νέο και ιδιαίτερα ένθερμο κοινό βιβλιόφιλων: αυτό των γονέων με αντίστοιχο μορφωτικό επίπεδο που θέλει να βομβαρδίσει με λογοτεχνικά ερεθίσματα τα παιδιά του από την προσχολική ακόμα και βρεφική ηλικία!

Το περιεχόμενο των παιδικών βιβλίων

Πέρα από τα κλασικά παραμύθια, που μετά την έκρηξη της παιδικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια, έχουν περάσει στο παρασκήνιο, οι εκδοτικοί οίκοι εστιάζουν αρκετά το ενδιαφέρον τους στη συγγραφή και έκδοση βιβλίων που συνδυάζουν τη λογοτεχνία με τη μεταλαμπάδευση γνώσεων για διάφορα αντικείμενα, από ψυχολογία και μυθολογία, μέχρι μουσική, μηχανική και αστρονομία! Το κοινό τους, άλλωστε, είναι εξαιρετικά φιλομαθές και η συναισθηματική αναπτυξιακή του εξέλιξη ευδοκιμεί προσπάθειες που βγαίνουν έξω από την πεπατημένη του «πρίγκιπα», της «βασιλοπούλας» και της «κακιάς μάγισσας». Οι νέοι χαρακτήρες εξυπηρετούν ένα απόλυτα σύγχρονο πρότυπο, εμβαθύνοντας σε αφηρημένες έννοιες και προκαλώντας πολυδιάστατα τη φαντασία αλλά και τις δεξιότητες των παιδιών.

Οι σχετικές εκδόσεις βρίθουν πληροφοριών που γράφουν όμορφα και ικανοποιητικά στην παιδική ψυχή που διψά για γνώση. Παράλληλα δεν αφήνουν στην τύχη του ούτε το εικαστικό-αισθητικό κομμάτι, γιατί στις μέρες μας η δύναμη της εικόνας είναι αδιαμφισβήτητη.

Ένα κοινό με ιδιαίτερες απαιτήσεις

Οι λιλιπούτειοι αναγνώστες εξάλλου αποτελούν μια ιδιαίτερη αναγνωστική ομάδα με τις δικές της συνήθειες και προτιμήσεις. Σε αυτό το πνεύμα γίνονται και οι περισσότερες ανατυπώσεις των κλασικών ιστοριών από τους πιο αγαπημένους λογοτέχνες των παιδιών, όπως την Π. Δέλτα, τον Ε. Τριβιζά, τον Α. Παπαθεοδούλου κ.ά., με τους δυο τελευταίους να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι εκδοτικά τα τελευταία χρόνια αποτελώντας (και όχι άδικα) τις χρυσές πένες των εκδοτικών οίκων τους.

Το παιδικό βιβλίο επανακαλύπτεται σταδιακά, λοιπόν, από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αναθρέφοντας μια νέα γενιά σκεπτόμενων και απαιτητικών αναγνωστών που με τη σειρά τους επενδύουν στο καλό βιβλίο. Η καλή σχέση αναγνώστη-βιβλίου, άλλωστε, είναι πάντα αμφίδρομα ωφέλιμη.